Anda Berada Di

 • Matlamat Hidup
 • Perbankan Seharian Anda
 • Tawaran & Promosi
 • Perkhidmatan Digital
 • Bantuan & Sokongan
 • Pautan Segera

Anda tentu pernah melihat babak TV atau filem di mana seseorang itu suka shopping berlebihan, dan kemudian terkejut apabila mendapat bil kad kredit mereka, bukan?

 

Jika digunakan dengan betul, kad kredit boleh memberikan anda pelbagai kelebihan, seperti fleksibiliti kewangan melalui pusingan kredit. Anda tidak pasti untuk mendapatkan kad kredit atau tidak? Ayuh kita lihat kebaikan dan keburukan kad kredit.

 

Bagaimana kad kredit berfungsi untuk anda?

 

Pandangan negatif pada kad kredit adalah disebabkan oleh ketakutan perbelanjaan yang tidak terkawal, tetapi jika bijak menggunakannya, kad kredit boleh memberi manfaat kepada kesejahteraan kewangan anda. Berikut adalah beberapa kelebihan:

Bina sejarah kredit anda

Kad kredit boleh menolong untuk membina sejarah kredit anda – satu langkah penting dalam membina skor kredit yang baik. Pengurusan kad kredit yang bagus boleh membuktikan bahawa anda seorang pembayar yang konsisten dan bijak menguruskan kewangan anda.

 

Sama seperti memohon pekerjaan, syarikat akan melihat sejarah pekerjaan anda untuk menilai kelayakan dan pengalaman anda. Ini juga yang dilakukan pihak bank sebelum meluluskan pembiayaan anda. Anda boleh membina skor kredit yang bagus apabila anda membayar hutang kad kredit secara penuh dan tepat pada masanya (kalau buat pembayaran besar, boleh guna pelan pembayaran fleksi 0%).

 

Skor kredit yang bagus mungkin boleh memenuhi syarat bagi pinjaman amaun besar dan kadar pembiayaan rendah ke atas pembiayaan rumah atau pembiayaan lain.

 

Nikmati faedah dan ganjaran

Anda tentu sudah biasa membeli-belah secara online. Di sinilah kad kredit boleh memaksimumkan pengalaman membeli-belah anda. Sebagai contoh, anda boleh tambah nilai e-wallet dengan Kad Kredit CIMB e untuk dapatkan mata bonus sehingga 12x setiap 28 haribulan dan gunakan mata bonus ini untuk membuat bayaran di lebih 9,000 peniaga di seluruh negara!

 

Rebat tunai juga merupakan salah satu kelebihan menarik kad kredit. Anda boleh menikmati pulangan tunai bagi setiap perbelanjaan untuk bayaran bil petrol, barangan runcit, pawagam, mudah alih dan utiliti anda! Itulah faedah yang akan anda nikmati dengan Kad Kredit Platinum Rebat Tunai CIMB.

Dana tambahan untuk kecemasan 

Selain membina kredit atau memperoleh ganjaran, kad kredit amat membantu ketika anda memerlukan wang di saat kecemasan.

 

Lebih lagi, pemegang insurans juga boleh menikmati manfaat ini. Jika kereta rosak atau anda perlu membayar bil perubatan seperti kemasukan ke hospital, pembedahan dan banyak lagi, kad kredit anda boleh membantu menampung bayaran pendahuluan sebelum anda dibayar balik oleh syarikat insurans anda.

 

Sebilangan besar kad juga membolehkan anda mengeluarkan wang tunai – juga dikenali sebagai pendahuluan tunai – yang memudahkan anda ketika kecemasan. Sebagai contoh, CIMB's Cashlite, adalah perkhidmatan yang menyediakan pilihan kepada pengguna untuk mendapatkan wang tunai dari had kredit sedia ada dan dilengkapi dengan ansuran pembayaran balik tetap.

 

Tetapi, ingin kami nasihatkan bahawa kebanyakan pendahuluan tunai datang dengan kadar keuntungan/faedah, jadi pastikan anda semak terma dan syarat dengan terperinci sebelum melakukan pengeluaran tunai menggunakan kad kredit anda.

Galakkan aliran tunai

 

Apabila membeli harga barangan yang tinggi dengan kad kredit, anda memberi diri sendiri masa tambahan untuk membuat bayaran balik. Dengan pembayaran ansuran, anda boleh menguruskan aliran tunai untuk membayar bil-bil lain atau membuat simpanan dan pelaburan.

 

Dengan CIMB 0% Easy Pay, ia membenarkan anda menikmati sehingga 36 bulan pembayaran ansuran tanpa faedah apabila menggunakan kad kredit CIMB di peniaga-peniaga terpilih. Fakta menarik! CIMB 0% Easy Pay tersedia untuk pembelian dalam talian dan di kedai. Lihat peniaga yang mengambil bahagian di kami Halaman Promosi 0% disini.

Perlindungan dan keselamatan penipuan

 

Antara faedah lain ialah, kad kredit boleh menawarkan perlindungan daripada kecurian atau penipuan. Pencuri atau penipu tidak mempunyai sebarang akses pada wang anda, tidak seperti kad debit atau tunai.

 

Dengan kata lain, anda masih mempunyai masa untuk melaporkan kad kredit anda yang hilang atau dicuri dan membekukan kad tersebut. Oleh itu, anda telah meminimumkan risiko transaksi yang tidak dibenarkan dan kehilangan wang tunai.

 

Sekiranya kad kredit anda dicuri atau anda melihat beberapa transaksi yang mencurigakan, anda harus melaporkannya kepada penyedia kad kredit anda dengan segera. Kebanyakan syarikat kad kredit mempunyai dasar perlindungan penipuan, seperti polisi Zero Liability yang diperkenalkan Visa untuk melindungi pemilik kad daripada sebarang caj penipuan pada kad yang hilang dan dicuri, sama ada dalam atau luar talian.

Bercuti dan melancong tanpa gelisah

 

Selain daripada aspek keselamatan, sesetengah kad kredit juga dilengkapi dengan pelbagai ganjaran perjalanan seperti akses eksklusif ke lounge syarikat penerbangan dan ganjaran mata bonus yang lebih tinggi atau rebat tunai untuk perbelanjaan luar negara (termasuk dalam talian). Salah satunya ialah Kad Kredit Mastercard Dunia CIMB yang menawarkan banyak faedah perjalanan termasuk rebat tunai tanpa had 1.5% untuk perbelanjaan luar negara dan sehingga 5x mata bonus.

 

Beberapa kad juga menyediakan insurans perjalanan, termasuk kad kredit terpilih CIMB. Tidak perlu mengeluarkan tambahan untuk membayar insurans perjalanan apabila anda membeli tiket penerbangan. Faedah tambahan lain bagi pemegang kad CIMB ialah OctoTravel – platform pelancongan sehenti khusus untuk pemegang kad CIMB. Kini anda boleh pergi ke tempat percutian impian anda dan terokai dunia dengan tawaran perjalanan OctoTravel yang menakjubkan! Layari octotravel.com.my dan buat tempahan perjalanan dan hotel anda secara mudah dengan kad kredit atau debit CIMB.

 

Melancong dengan kad kredit (berbanding dengan wang tunai) juga mungkin lebih selamat. Syarikat seperti Visa dan Mastercard diterima di seluruh dunia, jadi anda tidak perlu membawa wang tunai yang banyak.

Gunakan kad kredit anda secara bijak

 

Meskipun banyak faedah, kad kredit boleh memudaratkan kewangan masa depan anda apabila disalahgunakan. Oleh itu, pastikan anda melakukan tiga perkara ini:

 

 • Elakkan perbelanjaan berlebihan: Dinasihatkan untuk mengenakan bayaran tidak melebihi 30% daripada kredit sedia ada*. Setiap kad kredit dilengkapi dengan had kreditnya. Apabila anda memaksimumkan had kad anda, ia juga meningkatkan nisbah penggunaan kredit, yang memberi kesan kepada skor kredit anda.
      
 • Jejaki perbelanjaan anda: Gagal menjejaki perbelanjaan kad kredit anda boleh menyebabkan anda terkubur dengan hutang. Menjejaki perbelanjaan dapat memastikan bahawa anda membayar hutang tepat pada masanya dan mengelakkan keputusan kewangan yang buruk.

 • Bayar bil kad kredit anda tepat pada masanya: Pembayaran lewat datang dengan kos yang tinggi. Bergantung pada kelewatan anda, anda mungkin mencetuskan bayaran lewat, penalti) dan juga merosakkan skor kredit anda. Sekiranya anda membayar setiap bil kad kredit sepenuhnya, anda dapat mengelakkan bayaran baki dan bayaran faedah/caj.
   

Persoalan popular sama ada kad kredit baik atau buruk adalah, sebenarnya, persoalan sama ada anda dapat berbelanja secara hemah. Demikian, kad kredit tidak buruk, tetapi ia boleh menjadi beban apabila hutang kad kredit anda tidak terkawal.
 

Sekiranya anda masih meragui keperluan kad kredit, kemungkinan besar berpegang pada kad debit pilihan yang lebih baik untuk anda. Dapatkan petua kewangan yang lebih berguna di Matlamat Hidup untuk meningkatkan pengetahuan kewangan peribadi anda!

 

Artikel ini dibawa kepada anda oleh CIMB sebagai sebahagian daripada usaha berterusan kami untuk meningkatkan tahap pengetahuan kewangan di kalangan rakyat Malaysia. Pengetahuan dan pemahaman kewangan adalah kunci untuk membuat keputusan kewangan yang tepat dan bermakna yang akan meningkatkan kesejahteraan kita. Ini, seterusnya, mencapai matlamat CIMB untuk memajukan pelanggan dan masyarakat.

 

Sumber rujukan:

 

*https://ctoscredit.com.my/personal-ms/5-kesilapan-yang-boleh-menjejaskan-skor-kredit-anda/?lang=ms