Anda Berada Di

  • Matlamat Hidup
  • Perbankan Seharian Anda
  • Tawaran & Promosi
  • Perkhidmatan Digital
  • Bantuan & Sokongan
  • Pautan Segera

Anda tentu pernah menonton atau mendengar tentang drama bertemakan kelangsungan hidup yang sangat popular di Korea Selatan, Squid Game! Sama ada anda peminat atau tidak, terdapat 5 pengajaran kewangan yang boleh kita pelajari daripada cerita dan wataknya yang tidak dijangka itu:

Sentiasa ada akibat

 

Anda ingat lagi tidak pada permulaan cerita bahawa setiap pemain akan diberikan ganjaran wang berjuta-juta? Tetapi dengan hanya bermain satu siri permainan sahaja. Kedengaran terlalu bagus bukan? Itu kerana ianya benar! Hasilnya jika mereka kalah, mereka akan kehilangan nyawa bahkan tanpa diberitahu akan akibatnya sehinggakan sudah lambat menyedari apa yang sudah berlaku.

 

Sama seperti dalam kehidupan, apabila individu menawarkan anda ganjaran dengan mudah atau kedengaran terlalu bagus, anda mungkin akan hanya sedar akibatnya apabila sudah lewat.

 

Sentiasa peka dengan e-mel, panggilan telefon atau mesej yang kelihatan mencurigakan – kerana mungkin anda akan menjadi mangsa keldai penipuan! Dengan banyak tektik penipuan yang baharu, ramai yang sudah menjadi keldai penipuan tanpa sedar. Sebanyak mana anda suka dengan ganjaran dan kelebihan, sentiasa peka – kerana lebih baik selamat daripada menangis di bucu katil kemudian hari.

 

Anda juga jangan terlalu seronok dengan panggilan temuduga kerja atau tawaran kareer baru yang anda tidak pasti akan kesahihannya. Sentiasa kaji dan selidik latar belakang organisasi, jangkaan pekerjaan dan juga kadar gaji sebelum anda betul-betul komited pada perkara yang tidak pasti sebelum menyesal. 

Sentiasa bersedia untuk senario kes terburuk

 

Watak utama telah diberhentikan selepas syarikatnya muflis, kemudian dia terlibat dalam perjudian dan hutang. Walaupun kita tidak dapat meramalkan perkara yang akan berlaku pada masa hadapan, ini mengingatkan kita jangan terlalu selesa dan sentiasa mempunyai pelan B - walaupun ia berkaitan dengan pekerjaan kita.

 

Sekiranya watak utama telah mengetepikan sedikit wang untuk hari kecemasan, kehidupan dia akan lebih mudah tanpa perlu terlibat dengan perjudian atau perlu mempertaruhkan nyawanya dalam permainan berbahaya ini. Jadi, adalah bijak untuk membina sebuah dana kecemasan yang boleh menampung perbelanjaan hidup (dan tanggungan) kita selama 3-6 bulan supaya kita tidak terlalu tertekan jika sesuatu yang tidak diingini berlaku dan meletakkan diri kita dalam risiko hutang yang berlebihan untuk meneruskan kelangsungan kehidupan.

 

Sentiasa pastikan perbelanjaan anda terkawal dan cuba yang terbaik untuk tidak boros dalam perbelanjaan.

Tetapkan had dan patuhinya

Melabur wang anda adalah satu langkah yang bijak, tetapi jangan sekali-kali melabur lebih daripada yang anda mampu. Selepas kehilangan pekerjaannya, watak utama itu melabur lebih daripada yang boleh dia tangani, menjadikan kesihatan kewangannya lebih teruk.

 

Akan sentiasa ada peluang pelaburan "hebat" yang anda tidak patut lepaskan, tetapi itu tidak bermakna anda harus melaburkan semua wang anda dalam setiap peluang. Setiap orang mempunyai risiko yang berbeza. Sentiasa tentukan had yang anda mampu, bukannya terperangkap dengan kesilapan "Tetapi saya sudah melabur begitu banyak", dan akhirnya kehilangan segala-galanya.

Lebih strategik dengan wang anda

Semasa permainan tarik tali, salah satu kumpulan tidak sekuat lawan mereka, tetapi bersama-sama sebagai satu pasukan, dan dengan sedikit strategi, mereka mampu menang.

 

Jadi, sama ada kita mendapat sedikit atau banyak sekarang, jika kita bijak menguruskan ia, kita masih boleh meraih pulangan yang positif.

Sebagai contoh, jika kita memperoleh RM2,500 dan menyimpan 20% daripada gaji setiap bulan, kita akan dapat menjimatkan RM6,000 dalam 1 tahun! Jika kita terus menyimpan dan melabur, jumlah ini akan meningkat.

 

Ketahuilah yang seseorang yang memperoleh gaji tertinggi hari ini mungkin bukan yang terkaya dalam masa lima tahun akan datang jika mereka tidak menguruskan kewangan mereka dan boros. Ketahui kuasa pengkompaunan faedah dan gunakannya dengan baik!

Keperluan itu perlu, kehendak tidak

Meskipun akibat yang bakal dihidapi tinggi. Oleh kerana terlalu terdesak mereka tetap meneruskan permainan berbahaya itu. Watak utama di dalam Squid Games ini juga tidak jauh berbeza kerana beliau tidak mampu membayar bil perubatan untuk rawatan ibunya. Jika sebelum ini, dia tidak boros, dan membeli insurans perubatan atau persaraan untuk ibunya yang sudah tua, rawatan untuk ibunya lebih terjamin.

 

Jadi kita harus sentiasa ingat untuk mengutamakan keperluan dalam hidup kita seperti membayar komitmen bulanan, menyimpan atau memastikan diri kita diinsuranskan sekiranya berlaku kecemasan. Sentiasa mempunyai pelan sampingan untuk melindungi diri anda dan juga orang tersayang. Percayalah diri anda akan berterima kasih dengan keputusan yang anda lakukan kini.

 

Ingat, anda adalah watak utama dalam kehidupan anda. Bagaimana anda mahu corak kehidupan anda? Mari kita urus dan rancang kewangan kita dengan lebih bijak supaya tiada lagi tekanan di kemudian hari. Dapatkan lebih banyak petua berguna tentang matlamat hidup untuk meningkatkan lagi pengetahuan kewangan peribadi anda!

 

 

Artikel ini dibawa kepada anda oleh CIMB sebagai salah satu usaha berterusan untuk meningkatkan tahap peka kewangan di kalangan rakyat Malaysia. Pengetahuan dan pemahaman kewangan adalah kunci dalam membuat keputusan kewangan yang bermakna dan tepat,sekaligus menambah baik kesejahteraan kita semua. Tujuan ini juga selaras dengan niat CIMB untuk memberi peningkatan kepada pelanggan dan masyarakat.