Anda Berada Di

  • Matlamat Hidup
  • Perbankan Seharian Anda
  • Tawaran & Promosi
  • Perkhidmatan Digital
  • Bantuan & Sokongan
  • Pautan Segera

Jadi anda telah memutuskan untuk melindungi perjalanan anda dengan membeli insurans perjalanan? Amat bagus sekali! Tetapi terdapat pelbagai pilihan insurans perjalanan dan perlindungan di luar sana, seperti pembatalan penerbangan, kemalangan, kehilangan bagasi dan sudah tentu, Covid-19.

 

Sebelum anda membuat pilihan, anda perlu tanya “Mana satu yang sesuai untuk saya? “. Pastikan anda menjawab soalan ini sebelum anda membuat sebarang keputusan muktamad.

Apakah yang dilindungi oleh polisi atau kad kredit anda yang sedia ada?

Adakah anda mempunyai insurans peribadi atau kad kredit perjalanan? Ingat! Semak ini dahulu kerana sesetengah polisi insurans peribadi mungkin menawarkan sejumlah perlindungan perjalanan, mungkin dalam bentuk kemasukan ke hospital atau tuntutan perubatan dan semak julat geografi dalam polisi anda jika ini berlaku.

 

Sesetengah kad kredit juga menyediakan perlindungan insurans apabila anda mengenakan tambang penuh tiket kapal terbang anda kepada kad tersebut. Contoh,  Kad kredit CIMB World Mastercard, menawarkan percuma sehingga RM 1 juta perlindungan insurans perjalanan termasuk kehilangan bagasi, kelewatan penerbangan, kehilangan deposit (termasuk disebabkan oleh Covid), elaun kemasukan ke hospital di luar negara, dan sebagainya untuk anda dan keluarga .

 

Sebagai perbandingan, polisi insurans perjalanan membolehkan anda membeli perlindungan tambahan dan menyediakan perlindungan yang lebih komprehensif seperti elaun hospital (berbeza daripada kos kemasukan ke hospital), kehilangan dokumen perjalanan dan pemindahan kecemasan*.

 

Jika kad kredit atau polisi insurans peribadi anda sudah meliputi beberapa aspek perjalanan, anda boleh membeli perlindungan tambahan jika perlu.

Apakah jenis perjalanan itu?

Adakah anda akan melancong dalam kumpulan, dengan pasangan, atau terbang secara solo? Insurans perjalanan keluarga menawarkan faedah premium yang lebih rendah, dengan perlindungan dikongsi sesama ahli keluarga. Walau bagaimanapun, pilihan polisi boleh dihadkan berbanding dengan pelan individu.

 

Perjalanan yang pelbagai atau satu perjalanan? Jika anda kerap mengembara, pelan insurans perjalanan tahunan dan bukannya perlindungan sekali sahaja mungkin lebih menjimatkan kos dan mudah untuk perancangan perjalanan**.

Apakah jenis perlindungan yang anda perlukan?

 

Ingat! Jadual perjalanan anda penting. Jika anda merancang untuk melakukan sukan lasak semasa percutian, digalakkan untuk memperoleh perlindungan tambahan!

 

Jika sekarang anda ingin mencari insurans perjalanan yang menawarkan perlindungan kecemasan yang berkaitan dengan selesama (sebagai contoh: Covid), tuntutan kewangan atau pampasan untuk kemasukan ke hospital.

Ingat! Lokasi perjalananan anda juga penting. Jika kadar jenayah di situ tinggi. Dapatkan perlindungan yang lindung kecurian barangan peribadi, termasuk dokumen perjalanan.

 

Anda tahu tidak yang cuaca juga perlu di ambil kira ketika memilih insurans perjalanan anda? Sebagai contoh, sesetengah keadaan cuaca boleh mengakibatkan penerbangan tertunda. Jadi, insurans perjalanan boleh melindungi anda daripada perbelanjaan yang tidak dijangka.

 

Anda juga perlu peka ketika memiliki insurans perjalanan yang bagus. Tidak kira di mana perjalanan anda, kami berharap anda sentiasa menjaga diri. Sentiasa mematuhi sebarang SOPs Covid dan protokal perjalanan agar dapat menjaga keluarga dan kesihatan anda!

 

 

Artikel ini khas untuk anda daripada CIMB sebagai salah satu usaha berterusan untuk meningkatkan tahap peka kewangan di kalangan rakyat Malaysia.Pengetahuan dan pemahaman kewangan adalah kunci dalam membuat keputusan kewangan yang bermakna dan tepat, sekaligus menambah baik kesejahteraan semua. Tujuan ini juga selaras dengan niat CIMB untuk memberi peningkatan kepada pelanggan dan masyarakat.

 

Sumber:

 

https://loanstreet.com.my/ms/pusat-pembelajaran/insurans-perjalanan-kad-kredit-atau-konvensional

** https://www.gobear.com/sg/blog/travel-insurance/annual-vs-single-trip-travel-insurance-how-to-choose-the-right-plan