Anda Berada Di

  • Matlamat Hidup
  • Perbankan Seharian Anda
  • Tawaran & Promosi
  • Perkhidmatan Digital
  • Bantuan & Sokongan
  • Pautan Segera

Menyemak butiran polisi insurans atau pelan takaful anda dari semasa ke semasa adalah penting untuk memastikan ia sentiasa yang terbaik demi kepentingan anda.

 

Ramai di antara kita membeli pelan dan selain daripada membuat pembayaran bulanan, kita hanya tolak ke tepi dan lupakan ia sepanjang hayat. Ia mungkin masuk akal pada masa pembelian, tetapi persekitaran anda akan sentiasa berubah-ubah, begitu juga dengan keperluan perlindungan anda.

 

Jadi berapa kerap anda perlu menyemak dasar anda, dan bila?

Apabila Anda Melalui Peristiwa Hidup Yang Penting

Peristiwa kehidupan yang penting seperti perkahwinan atau mempunyai anak akan mengubah matlamat keutamaan anda. Dalam kes ini, insurans atau takaful yang melindungi kesihatan dan pendapatan keluarga anda berguna untuk melindungi keluarga kecil anda. Tetapi ingat, polisi insurans peribadi atau pelan takaful anda berkemungkinan tidak melindungi ini, jika anda membelinya semasa anda masih bujang.

 

Semak sama ada pelan perlindungan pekerja anda boleh dipanjangkan kepada pasangan anda, atau jika anda boleh menambah ahli keluarga sebagai benefisiari kepada pelan sedia ada anda. Anda juga boleh mempertimbangkan untuk menaik taraf insurans/takaful anda kepada pelan bersama dengan manfaat perubatan yang dikongsi untuk anda dan pasangan atau si kecil. Pelan bersama mungkin juga mempunyai premium keseluruhan yang lebih berpatutan.

 

Insurans Hayat/Takaful Keluarga boleh dibeli secara berasingan untuk memastikan keluarga anda terus mempunyai sumber pendapatan yang stabil walaupun jika sesuatu berlaku kepada anda yang menghalang keupayaan anda untuk bekerja.

 

Anda harus menyemak polisi anda sekiranya berlaku perceraian. Mungkin anda perlu mengeluarkan benefisiari atau mengemas kini perlindungan anda, atau memutuskan cara untuk melindungi si kecil di dalam jagaan anda.

Apabila Kerjaya Anda Berubah

Perubahan kerjaya seperti kenaikan pangkat, pekerjaan baharu, pemotongan gaji atau kehilangan pekerjaan menandakan perubahan dalam pendapatan dan gaya hidup. Jika pendapatan anda meningkat, cuba pertimbangkan untuk meningkatkan perlindungan anda agar sepadan dengan komitmen anda.

 

Mungkin dengan pendapatan baharu, akan lebih banyak peluang untuk meningkatkan perjalanan anda. Maka, anda boleh mempertimbangkan untuk mendapatkan insurans perjalanan.

 

Dengan peningkatan kos penjagaan kesihatan, anda juga boleh menambah nilai untuk menutup jurang perlindungan kesihatan anda - ia juga baik untuk menyemak sama ada perlindungan anda mencukupi untuk menampung anda sepanjang tahun persaraan anda. Anda juga boleh mendapatkan perlindungan penyakit kritikal untuk menambah perlindungan perubatan anda.

 

Apabila Anda Membuat Pembelian Yang Besar

Perkara terakhir yang anda mahukan apabila anda mengambil komitmen jangka panjang ialah meninggalkan tanggungan anda untuk bertanggungjawab dalam memenuhi kewajipan hutang anda. Mendapatkan Insurans Hayat/Takaful Keluarga adalah salah satu langkah yang bijak yang akan membayar pinjaman/pembiayaan kereta atau rumah jika anda tidak mampu. Ini boleh melindungi pasangan, si kecil atau ibu bapa anda daripada bebanan hutang.

 

Salah satu pembelian yang paling penting adalah sudah tentu, membeli rumah. Meskipun semua pemilik rumah akan mempunyai beberapa bentuk insurans/takaful rumah yang melindungi daripada bencana alam atau kebakaran, ramai yang mendapati ia berguna untuk menginsuranskan kandungan di dalam rumah mereka.

 

Insurans Secure Home melindungi kerosakan atau kehilangan barangan isi rumah terhadap semua risiko, termasuk kebakaran, banjir, kecurian, kemalangan dan banyak lagi. Bahkan, perabot dan peralatan elektrik anda serta barang peribadi seperti barang kemas, pakaian dan jam tangan semuanya mempunyai harga dan nilai sentimental.

 

Kami mengesyorkan supaya anda menjadualkan semakan tahunan polisi/pelan takaful anda dengan pembekal insurans atau takaful atau bank anda. Membuat penyemakan pelan dan dasar tepat pada masanya akan memastikan perlindungan anda sesuai dengan keperluan anda yang berubah-ubah, terutamanya apabila anda melalui peristiwa penting dalam kehidupan, seperti perubahan kerjaya atau mempunyai perbelanjaan yang besar untuk dibuat.

Berminat untuk meningkatkan literasi kewangan anda? Lihat lebih banyak artikel informatif yang sarat dengan tips pengurusan kewangan di sini!

 

Artikel ini dibawa kepada anda oleh CIMB sebagai salah satu usaha berterusan untuk meningkatkan tahap peka kewangan di kalangan rakyat Malaysia. Pengetahuan dan pemahaman kewangan adalah kunci dalam membuat keputusan kewangan yang bermakna dan tepat, sekaligus menambah baik kesejahteraan kita semua. Tujuan ini juga selaras dengan niat CIMB untuk memberi peningkatan kepada pelanggan dan masyarakat.