Anda Berada Di

  • Matlamat Hidup
  • Perbankan Seharian Anda
  • Perkhidmatan Digital
  • Promosi
  • Bantuan & Sokongan
  • Pautan Segera

Wabak COVID-19 memberikan kesan kepada perniagaan dan kehidupan di seluruh dunia. Di Malaysia, kerajaan telah melaksanakan beberapa inisiatif kewangan untuk meringankan beban kewangan yang dialami oleh rakyat jelata.

 

Kami kumpulkan di sini kesemua inisiatif kewangan yang tersedia untuk informasi anda dan memastikan kewangan anda kekal stabil di waktu yang penuh cabaran ini.

Bantuan kewangan untuk rakyat Malaysia

Pengumuman pakej stimulus ekonomi pertama mengatakan penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) akan menerima bantuan BSH dalam bulan BSH, bantuan ekstra RM100 dalam bulan Mei dan RM50 melalui e-tunai.

 

Pada 27 Mac, lebih banyak bantuan kewangan akan diumumkan. Ini termasuklah bantuan wang tunai sekali bayar sebanyak RM800 kepada individu bukan berpendapatan kurang daripada RM4,000 untuk gaji bulanan. Individu berkahwin yang mempunyai pendapatan isi rumah tidak melebihi RM8,000 sebulan akan menerima sehingga RM1,600 untuk setiap isi rumah*. Dana akan dikreditkan ke dalam akaun bank anda bermula dari awal 6 April dan selanjutnya.

 

Pada 6 April, diumumkan juga sesiapa yang layak menerima bantuan tetapi tidak mempunyai rekod cukai pendapatan masih boleh memohon melalui laman web LHDN sehingga 31 April 2020.

Moratorium pinjaman 6 bulan automatik untuk individu dan PKS

Pada 24 Mac, Bank Negara Malaysia (BNM) mengumumkan individu dan PKS akan diberikan moratorium pinjaman automatik untuk semua pinjaman dan pembiayaan selama 6 bulan bermula dari April dan selanjutnya**. Langkah tambahan ini sah untuk pinjaman yang tidak tertunggak lebih daripada 90 hari dan hanya untuk pinjaman dalam Ringgit Malaysia.

 

Moratorium tidak termasuk baki kad kredit, tetapi, pelanggan kad kredit akan mempunyai pilihan untuk menukarkan baki kepada pinjaman bertempoh tidak lebih daripada 3 tahun.

Pengeluaran KWSP RM500 sebulan

Pada 23 Mac 2020, Perdana Menteri Malaysia mengumumkan rakyat Malaysia berumur di bawah 55 tahun boleh mengeluarkan sehingga RM500 sebulan dari Akaun 2 KWSP. Program pengeluaran i-Lestari akan bermula dari April 2020 hingga Mac 2021 di mana ahli KWSP boleh menghantar permohonan mereka secara dalam talian, melalui emel atau pos.

 

Pengeluaran i-Lestari adalah tambahan kepada penolakan KWSP yang lebih rendah untuk pekerja dari 11% kepada 7% yang akan berkuat kuasa dari 1 April hingga 31 Disember 2020.

 

 

Pembayaran semula pinjaman PTPTN ditangguhkan selama 6 bulan

Dalam usaha membantu rakyat Malaysia menjimatkan wang mereka bagi perbelanjaan kecemasan, Perdana Menteri Malaysia juga mengumumkan pembayaran semula pinjaman untuk Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) akan ditangguhkan selama 6 bulan, berkuat kuasa serta merta***.

 

Lebih banyak bantuan akan disediakan untuk para pelajar dalam bentuk bayaran automatik RM200 kepada pelajar yang berdaftar di institusi pengajian tinggi.

 

Bantuan kewangan dan diskaun untuk utiliti

 

Pekerja yang terpaksa mengambil cuti tanpa gaji disebabkan oleh wabak COVID-19 akan menerima bantuan kewangan bulanan sebanyak RM600. Bantuan ini telah diumumkan pada 16 Mac dan akan diberikan kepada pekerja yang berpendapatan kurang daripada RM4,000****.

 

Sektor perniagaan yang terkesan dengan COVID-19 akan menerima diskaun 15% untuk bil elektrik.

 

Manakala pengguna elektrik domestik dan komersial yang lain akan menerima diskaun 2% di antara 1 April dan 30 September 2020.

 

 

Dalam masa yang penuh cabaran ini, kami berharap anda mengambil langkah berjaga-jaga yang sepatutnya, di mana saja anda berada, dan kami berharap akan menjaga kesihatan dan kebersihan pada sepanjang masa.

 

 

Artikel ini dibawa kepada anda oleh CIMB sebagai salah satu usaha berterusan untuk meningkatkan tahap peka kewangan di kalangan rakyat Malaysia. Pengetahuan dan pemahaman kewangan adalah kunci dalam membuat keputusan kewangan yang bermakna dan tepat, sekaligus menambah baik kesejahteraan kita semua. Tujuan ini juga selaras dengan niat CIMB untuk memberi peningkatan kepada pelanggan dan masyarakat.

 

Sumber:

 

*https://www.pmo.gov.my/wp-content/uploads/2020/04/Prihatin-Infographic.pdf

 

**https://ringgitplus.com/en/blog/personal-finance-news/bnm-announces-automatic-moratorium-on-all-bank-loans-for-individuals-and-smes-deferment-of-6-months.html

 

***https://www.malaymail.com/news/malaysia/2020/03/23/covid-19-ptptn-repayment-now-extended-to-six-months-grace-period-pm-announc/1849248

 

****https://www.theedgemarkets.com/article/covid19-govt-offers-rm600-monthly-financial-aid-and-discount-electricity-bill