Anda Berada Di

  • Matlamat Hidup
  • Perbankan Seharian Anda
  • Perkhidmatan Digital
  • Promosi
  • Bantuan & Sokongan
  • Pautan Segera

Dalam keadaan semasa, wabak COVID-19 membataskan pergerakan orang ramai, dan ada di antara kita yang mengalami kesukaran untuk menguruskan pembayaran bil dan pinjaman, kad kredit dan hal-hal kewangan lain. Di sini, kami ingin berkongsi beberapa penyelesaian yang boleh anda lakukan:

Kawal kewangan anda dari rumah

Anda boleh membayar pelbagai jenis bil seperti bil telefon, utiliti, dan juga pinjaman dan kad kredit melalui JomPAY di CIMB Clicks - termasuk cukai tanah pada bulan Mei. Hanya perlu pastikan pengebil ditetapkan kepada JomPAY, log masuk ke CIMB Clicks dan pilih untuk membuat pembayaran. Prosesnya sangat mudah, tetapi jika anda mempunyai ahli keluarga yang tidak berapa arif tentang pembayaran secara online, ini masanya untuk membantu dan membimbing mereka melalui langkah-langkah ini.

 

CIMB menawarkan promosi eksklusif kepada pemegang kad melalui #PayYayDeals supaya anda boleh kekal di rumah sambil membuat pembelian online yang boleh dihantar terus kepada anda. 

 

Rakan kami juga mempunyai penyelesaian bagi transaksi harian anda. Pautkan akaun CIMB anda kepada e-wallet seperti Touch 'n Go, dan lakukan transaksi melalui aplikasi ini.

 

Urus perbelanjaan tak dijangka

Pihak kerajaan telah merangka program untuk membantu anda di dalam situasi mencabar ini. Program ini termasuklah Bantuan Prihatin Nasional - bantuan wang tunai satu kali untuk meringankan beban kewangan isi rumah di Malaysia - caruman KWSP setiap bulan daripada Akaun 2 selama 12 bulan untuk membayar keperluan dan tangguhan pembayaran PTPTN selama 6 bulan sehingga 30 September 2020. Terdapat juga moratorium pinjaman 6 bulan BNM bermula dari 1 April 2020.

 

Jika anda ingin mendapatkan pinjaman peribadi atau kad kredit, anda boleh memohon melalui online dengan kami. Contohnya, anda boleh memohon untuk pinjaman peribadi tanpa cagaran secara online di sini, atau hubungi pusat khidmat pelanggan di +603 6204 7788.

 

Jika anda adalah ahli kad CIMB dan memerlukan wang tambahan untuk perbelanjaan kecemasan, anda boleh memohon untuk meningkatkan had kredit buat sementara dengan menghubungi kami.

 

Permohonan produk kewangan secara online boleh dilakukan dengan mudah, tetapi pastikan anda cukup berkemampuan dari segi kewangan untuk menguruskan faedah dan pembayaran semula pinjaman.

Dapatkan pendapatan pasif melalui akaun Deposit Tidak Tetap

Dapatkan kadar faedah lebih tinggi untuk simpanan anda melalui Unfixed Deposit yang membenarkan anda mengeluarkan gandaan RM1,000 dalam satu masa, tanpa kehilangan faedah untuk lebihan baki yang disimpan. 

Bantu ahli keluarga di luar negara

Jika anda ingin menghantar wang kepada ahli keluara yang terkandas di luar negara, SpeedSend di CIMB Clicks membolehkan anda memindahkan dana secara online melalui akaun anda, sama seperti transaksi perbankan online yang lain.

 

Walaupun keadaan semasa mencemaskan, anda tidak perlu bimbang tentang pengurusan kewangan anda. Perkhidmatan kami bertujuan untuk memudahkan hidup anda setiap hari sehingga Perintah Kawalan Pergerakan berakhir.

 

Artikel ini dibawa kepada anda oleh CIMB sebagai salah satu usaha berterusan untuk meningkatkan tahap peka kewangan di kalangan rakyat Malaysia. Pengetahuan dan pemahaman kewangan adalah kunci dalam membuat keputusan kewangan yang bermakna dan tepat, sekaligus menambah baik kesejahteraan kita semua. Tujuan ini juga selaras dengan niat CIMB untuk memberi peningkatan kepada pelanggan dan masyarakat.


#Pembiayaan